Smileys kinderachtig? Welnee! 3 redenen waarom

‘Wat een kinderachtig gedoe met die smileys!’ Als je als leerKRACHT schoolcoach met je collega’s op school met het verbeterbord aan de slag bent gegaan, dan is de kans groot dat je deze opmerking te horen kreeg. Deze blog is dan voor jou bedoeld. Vanaf nu kun je je collega’s een hart onder de riem te steken en aanmoedigen om tóch hun gevoel te delen bij het bord. Drie goede redenen (met een knipoog) om met smileys aan de slag te gaan.

1. Die smileys hebben een heel stoere oorsprong

De stand-up waarbij je je gevoel deelt heeft haar oorsprong in mijnen. Stoere kompels vertrokken met staven dynamiet naar beneden en daar ging het weleens fout. Soms had dat een technische reden, maar vaker lag het aan de mannen zelf. En om dat te voorkomen helpt het om eerst even te delen hoe het met je gaat. En wat deed de mijnwerker die zich minder goed voelde? Die liep met een pikhouweel achter de rest aan, terwijl een andere kompel met het dynamiet aan de slag ging.

2. Softwareontwikkelaars doen het ook?

Behalve kompels is er nog een groep van (voornamelijk) mannen die er niet voor terug deinzen om te delen hoe zij zich voelen: IT’ers. Tijdens ‘daily stand-ups’ praten zij over hoe het gisteren ging, wat er vandaag te doen staat en wie daarbij hulp kan gebruiken. En de smileys helpen daarbij.

3. Je kunt het delen beperken tot je ‘professionele ik’

Smileys zijn een middel om met je collega’s te delen hoe het met je gaat. Je kan daarbij zowel persoonlijke als professionele zaken delen. Beide hebben immers invloed op je werk. Maar je kunt je prima beperken tot je ‘professionele ik’. Je deelt dat je je goed voelt omdat je een mooie dag achter de rug hebt of juist dat je je vervelend voelt omdat je tegen allerlei problemen aanliep. Weten hoe je voelt is relevant voor jou en je team: omdat zij kunnen leren van jouw successen, of kunnen helpen bij problemen. En daar heb je collega’s voor!

De volgende keer dat je je collega’s hoort mopperen op de smileys kun je ze uitleggen waarom ze die toch maar eens een kans moeten geven. Succes!