Ga aan de slag met een verbeter- en onderzoekscultuur op jouw school
Leer wat een onderzoeks- en verbetercultuur is, hoe dit bijdraagt aan beter onderwijs en hoe je dat aanpakt in de praktijk.
Meld je aan voor het Groeikracht-programma.
Groeikracht is onderdeel van Ontwikkelkracht, een programma dat met middelen uit het Nationaal Groeifonds investeert in het lerend vermogen van het onderwijs. Dit gebeurt door te bouwen aan een stevige kennisinfrastructuur voor het funderend onderwijs.
Met Groeikracht worden schoolteams in staat gesteld om het onderwijs zelf – bottom-up – te verbeteren. Groeikracht biedt leraren en schoolleiders tijd, kennis en kunde. Zodat zij vanuit de eigen praktijk, vanuit hun eigen ambitie kunnen starten en daarbij leren om kennis uit onderzoek effectief toe te passen. Op die manier werkt een team bottom-up aan een onderzoeks- en verbetercultuur op school.
Je werkt als leraar of schoolleider op een school in het basis- of middelbaar onderwijs. Je wilt aan de slag met een onderzoeks- en verbetercultuur op school, om meer te bereiken met je leerlingen en als team meer plezier te hebben in jullie werk en samenwerking. Daarnaast vraag je je misschien af wat jullie nog meer zouden kunnen bereiken als je lessen uit onderwijsonderzoek toe zou passen in de klas.
Daar kunnen we je vanuit Groeikracht goed mee helpen. In de werkwijze van Groeikracht wordt namelijk gebruik gemaakt van de aanpak van Stichting leerKRACHT, maar ook van het LerarenOntwikkelFonds (LOF). Realiseer je je echter wel dat op deze manier gaan werken tijd en inspanning kost. Wil je succes boeken, dan vergt dit dat de schoolleider voor alle leraren tijd vrijmaakt en inroostert om samen te werken aan de lespraktijk. Bovendien moet je tijd vrijmaken bij een aantal leraren, die het team gaan leren te werken met de Groeikracht-werkwijze.
De overheid (het ministerie van onderwijs) schiet je te hulp, want vanaf schooljaar 2024-2025 kunnen scholen financiële ondersteuning krijgen van de overheid als zij met Groeikracht willen starten. Basisscholen krijgen voor het eerste jaar van deelname een subsidie van € 34.980. Het subsidiebedrag per VO-vestiging is €93.280. De overheid beperkt zich niet tot alleen financiële steun, zij maakt extra inzet mogelijk om ons programma verder te versterken. Met inzichten uit de andere pijlers van Ontwikkelkracht, maar ook door handvatten uit onderwijsonderzoek te bieden. Daardoor wordt de Groeikracht-werkwijze nog krachtiger.
Behalve dat Groeikracht gesubsidieerd is, zijn er verschillen en overeenkomsten met leerKRACHT. Veel is hetzelfde:
FIGUUR 1: GROEIKRACHT: VERSCHILLEN EN OVEREENKOMSTEN MET LEERKRACHT
Realiseer je dat het aantal beschikbare plekken binnen Groeikracht beperkt is. Dat komt omdat het ministerie maar budget heeft voor 80 deelnemende scholen voor schooljaar 2024-2025. Dus wees er op tijd bij.
Hoe doe je dat?
Meld je aan bij het loket van Ontwikkelkracht. Ontwikkelkracht is het programma van het ministerie waar Groeikracht onder valt. Vertel over je ambities en laat je naar Groeikracht doorverwijzen.
Eén van onze (leerKRACHT) expertcoaches gaat daarna met je in gesprek. Om kennis te maken, een draagvlaksessie met je team te organiseren en je te helpen met de subsidieaanvraag. En – bij succes – daarna samen met jullie aan de slag te gaan.
Om meer te bereiken met jullie leerlingen, om nog beter te worden in je vak als leraar, en om meer plezier te hebben in je werk als leraar of als schoolleider.