Bedrijfsbezoek leerKRACHT: 30 leraren en schoolleiders op bezoek

Hoe je als bedrijf, ziekenhuis of instelling dat goed is in continu verbeteren het onderwijs voor duizenden leerlingen kan helpen verbeteren

Onderwijs lijkt meer op een bedrijf of een ziekenhuis dan je denkt. Bij jullie helpt continu verbeteren (Lean, Agile-scrum, ..) om de kwaliteit van productie of dienstverlening te verbeteren en geeft het je medewerkers meer plezier in hun werk. Dat is in scholen net zo: een schoolteam dat doelgericht en in kleine stapjes het onderwijs verbetert, waar leraren van elkaar leren en beter worden in hun vak, raken leerlingen meer betrokken en verbetert het onderwijs. Dat biedt kinderen meer kansen. Je kunt als bedrijf, ziekenhuis of instelling daarbij helpen. Door een groep van 30 leraren en schoolleiders in een middag te laten zien hoe jullie werken met continu verbeteren.

Het Nederlands onderwijs staat enorm onder druk.

Waren we 15 jaar geleden nog één van de sterkste onderwijssystemen van de wereld, nu zijn we afgegleden tot een Europese middenmoter. Tegelijkertijd is de kansenongelijkheid in het onderwijs de afgelopen 15 jaar bijna verdubbeld: 24% van de leerlingen van 15 jaar is laaggeletterd, een lot dat vooral kinderen uit gezinnen met een lage sociaal economische status overkomt.

Dit is niet nodig: scholen met een verbetercultuur presteren beter

Onderzoeken van de Onderwijsinspectie en van McKinsey laten zien dat scholen die een cultuur hebben waarin schoolleiding en lerarenteam samen verantwoordelijkheid nemen voor het continu verbeteren van het onderwijs meer leerwinst bereiken met hun leerlingen. Stichting leerKRACHT heeft een aanpak ontwikkeld waarmee scholen in één jaar tijd zo’n cultuur ontwikkelen. 1.185 Nederlandse scholen werken al met leerKRACHT, samen verantwoordelijk voor 500.000 leerlingen.

Het bedrijf-, instelling of ziekenhuisbezoek voor scholen die met leerKRACHT werken

Een onderdeel van ons programma is een bezoek met leraren en schoolleiders van leerKRACHT-scholen aan een bedrijf, ziekenhuis of instelling waar met Lean of Agile-Scrum wordt gewerkt. Aan dit ‘go & see’ programma doen al 20 bedrijven (zoals Bol.com, ING, de Efteling en Philips) en ziekenhuizen zoals het UMCU en LUMC (academische ziekenhuizen in Utrecht en Leiden) mee.

Wat is het doel van het bezoek?

Dat is schoolleiders en leraren een beter begrip te geven van hoe ‘elke dag samen een beetje beter’ in de praktijk werkt. Dat je werkt aan een duurzame cultuur van continue verbeteren, wat dus niet tijdelijk is. Wat het effect is op kwaliteit en medewerkers. En, tenslotte, hen enthousiast weer naar hun scholen te laten terugkeren met allemaal ideeën die ze gaan toepassen bij hun eigen bordsessies, lesontwerp en onderlinge lesbezoeken. Schoolleiders en leraren zien hoe ‘elke dag samen een beetje beter’ in de praktijk werkt. Ze ervaren dat zo’n cultuur duurzaam is en horen over het effect op kwaliteit en medewerkers. En, tenslotte, ze gaan geïnspireerd terug naar school, met allerlei verbeterideeën op zak. 

Onze vraag aan jullie: mogen we bij jullie op bezoek komen?

Jullie kunnen met een bezoek van een middag, waarbij 30 leraren en schoolleiders op bezoek komen, met je eigen expertise (op het gebied van continu verbeteren) helpen het onderwijs voor circa 2.000 leerlingen duurzaam beter te maken.

Hoe ziet het (middag)programma eruit?

We gaan na een korte introductie de werkvloer op om te zien en te horen wat werkt, stellen daar vragen over en denken na over de toepassing op de eigen school:

 • 13:00-13:45 Welkom en check-in en korte uitleg van jullie verbeter-aanpak
 • 13:45-14:45 Bezoek aan de werkvloer in carrousel-vorm bij 3 teams
 • 15:00-15:30 Debrief van het bezoek aan de werkvloer
 • 15:30-16:00 Jullie verhaal over hoe je hier (bege)leiding aan geeft
 • 16:00-16:45 Toepassing: wat kun je hiermee op je school?
 • 16:45-17:00 Afsluiting

Wat vergt dit van jullie?

Inzet van medewerkers/teams:

 • Een senior leidinggevende en een verbeter-coach die een toelichting op jullie verbeteraanpak geven (13:00-13:45 uur en 15:30-16:00 uur).
 • Drie teams op de werkvloer met uitleg over het bord door iemand van het team: één uur van 13.45 tot 14.45.
 • Een flinke zaal waar we de hele middag in kunnen zitten met 35 personen en in kleine groepjes kunnen werken.

Wanneer komen we op bezoek?

In de periode januari tot en met maart. Wij leveren een reeks data aan, jullie kiezen daar een geschikte datum uit.

Doen?

We hanteren de onderstaande criteria voor bedrijven om met ons mee te werken aan beter onderwijs voor duizenden leerlingen. Voldoet jouw bedrijf hieraan? Laat dan via onderstaande button je naam en contactdetails achter en we nemen contact met je op om een mogelijk bezoek bij jullie te bespreken.

bedrijfsbezoek
bedrijfsbezoek

Criteria

 1. Je werkt als bedrijf met Lean, Agile/Scrum of een soortgelijke vorm van continu verbeteren.
 2. Continu verbeteren is zichtbaar op de werkvloer: je ziet verbeter- of scrumborden en andere onderdelen van jullie methode, zoals bijvoorbeeld kanban of 5S.
 3. Het kan zijn dat jullie op je ‘reis’ over bergen en door dalen zijn gegaan, maar nú staat de verbetercultuur stevig.
 4. Het management leeft continu verbeteren vóór, bijvoorbeeld door zelf gebruik te maken van verbeterborden en veel aanwezigheid op de werkvloer.
 5. Het kan zijn dat continu verbeteren beperkt is tot een deel van het bedrijf (bijvoorbeeld productie of IT), maar daar wordt het echt doorleefd.

Voldoet jouw bedrijf aan deze criteria, dan komen we enorm graag bij jullie op bezoek. Je kunt je aanmelden via onderstaande button.

Meld je aan