Jij wilt op jouw school of scholen aan de slag met het versterken van lerarenteams, om daarmee het onderwijs te verbeteren. Dat doe je met een verbetercultuur, waarin leraren van elkaar leren en samen het onderwijs verbeteren. Dat is namelijk hét recept voor beter onderwijs, zo blijkt uit de Staat van het Onderwijs 2020 en onderzoek van McKinsey. Maar, hoe zorg je ervoor dat wat jij gaat doen op school om een verbetercultuur te creëren echt werkt? Een boek lezen, een cursus volgen, een verbeterbord ophangen? Was het maar zo simpel..
Wat is een verbetercultuur? In zo’n cultuur leren leraren van elkaar en verbeteren zij met input van hun leerlingen het onderwijs. Onderzoek laat zien dat zo’n cultuur het verschil maakt tussen goede en matige scholen. En daarmee onderwijskwaliteit en kansenongelijkheid op schoolniveau en op landelijk niveau aanpakt.
Een verbetercultuur op school is eenvoudig te begrijpen, maar moeilijk te realiseren. Dat komt door de intrinsieke weerstand tegen verandering in organisaties. Wil je aan de slag met zo’n cultuur, dan is het belangrijk te weten wat de succesfactoren (of valkuilen) zijn. Wij als stichting leerKRACHT hebben 10 succesfactoren gevonden. Die gaan we in deze blog met je delen.
De basis voor deze 10 succesfactoren is internationaal onderwijsonderzoek, ervaring in bedrijven en instellingen met het creëren van een verbetercultuur en 8 jaar lang leren en verbeteren op basis van praktijkervaring in 896 scholen die werken met leerKRACHT.
Deze 10 succesfactoren hebben geleid tot de impact die de Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau Oberon rapporteren op scholen die met leerKRACHT werken. Twee jaar onderzoek op 231 leerKRACHT-scholen laat zien: in één jaar tijd een lerende cultuur op school en leraren die significant beter zijn in hun vak.
We sorteren de 10 factoren om succes te boeken langs drie onderdelen van de leerKRACHT-werkwijze: methodiek & aanpak, de inzet van de school en de ondersteuning van de school: