Hoe werkt IKC De Kameleon continu aan het verbeteren van de basisvaardigheden?
Vier jaar geleden zette IKC De Kameleon in Duiven de eerste stap richting de leerKRACHT-aanpak, maar het team was er toen nog niet klaar voor. Pas na de komst van een nieuwe schoolleider kwam er opnieuw energie om met de aanpak aan de slag te gaan. “Toen stond iedereen er wél achter,” vertelt Inge van der Wielen-Hansen, leerkracht groep 8 en reken coördinator op de school. Sindsdien is er veel veranderd.
FOTO: Inge van der Wielen, leerkracht groep 8, reken coördinator en leerKRACHT schoolcoach
Van intentie naar impact
Aanleiding om met leerKRACHT te starten, was de wens om de vergadercultuur te verbeteren. De school wilde af van lange, weinig concrete overleggen en toe naar onderwijsgerichte gesprekken die praktische invloed hebben op de lessen. Niet meer praten óver onderwijs, maar werken áán onderwijs. Dankzij de leerKRACHT-structuur lukte dat: de vergaderingen zijn nu inhoudelijker, korter en vooral productiever.
Samen werken aan onderwijsverbetering
De leerKRACHT-aanpak helpt het team van IKC De Kameleon om te groeien van ‘ieder voor zich’ naar een hecht team dat gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van het onderwijs. Teams kiezen samen voor ‘sprints’: gerichte verbetertrajecten van enkele maanden waarin een specifiek thema centraal staat. Tijdens deze sprints werken leerkrachten niet alleen samen in overleg, maar bereiden ze lessen gezamenlijk voor, observeren ze elkaars lessen en wisselen ze praktische ervaringen uit.
Focus op basisvaardigheden
Bij IKC De Kameleon ligt de nadruk binnen deze sprints op de basisvaardigheden die essentieel zijn voor het succes van alle leerlingen. ‘Rijke teksten’ voor begrijpend lezen, het EDI-model voor effectief rekenonderwijs en burgerschapsvorming zijn voorbeelden van thema’s die regelmatig terugkomen. Elke sprint wordt ondersteund met relevante vakliteratuur, podcasts en artikelen, zodat de professionele ontwikkeling stevig is verbonden met de nieuwste inzichten. Bijvoorbeeld, bij de sprint ‘Rijke teksten’ werken alle leerkrachten samen aan een nieuwe aanpak voor begrijpend lezen. Ze lezen dezelfde theorie, delen voorbeelden uit hun eigen praktijk en passen deze inzichten toe in hun lessen. Deze gezamenlijke aanpak zorgt voor een doorgaande lijn in het onderwijsaanbod van groep 1 tot en met 8.
Praktische toepassing in de klas
De impact van deze samenwerking is duidelijk zichtbaar in de klas. Leerlingen ervaren een meer gestructureerde en effectieve aanpak, zoals bij het begrijpend lezen, waar het onderwijs zich richt op het echt begrijpen en analyseren van teksten in plaats van oppervlakkig lezen. Ook bij rekenen is er een duidelijke verandering. Het gebruik van het EDI-model zorgt ervoor dat instructies beter aansluiten bij de leerbehoeften van leerlingen en dat er meer samenhang is tussen de groepen. Het team deelt lesobservaties en ervaringen, waardoor iedere leerkracht blijft groeien in zijn of haar onderwijsvaardigheden.
Volgens Inge merkt ook de leerling dat het onderwijs verandert. “Ze zullen het niet letterlijk zeggen, maar ze voelen dat de lessen anders zijn. Gestructureerder, doordachter.” De opbrengsten zijn merkbaar in de klas en zichtbaar in audits. “De laatste audit liet zien dat we veel beter onderwijs geven dan twee jaar geleden.
Balans tussen tijdsinvestering en resultaat
Hoewel het implementeren van leerKRACHT-werkwijzen tijd vraagt, heeft IKC De Kameleon een passende structuur gevonden die aansluit bij de dagelijkse praktijk. De werksessies vinden nu om de week plaats, waarbij schoolcoaches de procesmatige kant begeleiden en inhoudelijke specialisten zorgen voor de vakinhoudelijke ondersteuning. Dit maakt het proces haalbaar en effectief. Door deze duidelijke rolverdeling blijft de focus op onderwijsverbetering scherp, zonder dat het team overbelast raakt.
Een school in beweging
Wat IKC De Kameleon kenmerkt, is de voortdurende aandacht voor ontwikkeling. Het team evalueert regelmatig de voortgang, stelt nieuwe doelen en past waar nodig de aanpak aan. Zo wordt niet alleen gekeken naar resultaten in toetsen, maar vooral ook naar de kwaliteit van de lessen en de betrokkenheid van leerlingen. Het team beseft dat echte verbetering tijd kost en dat het werken met basisvaardigheden een langetermijnproces is.
Samen verantwoordelijk, samen sterker
Inge van der Wielen (leerkracht groep 8, reken coördinator en leerKRACHT schoolcoach) en Nienke Godschalk (locatiemanager), betrokken bij de implementatie van leerKRACHT bij IKC De Kameleon, benadrukken het belang van gedeeld eigenaarschap. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het onderwijs en werkt samen aan een doorgaande lijn in de school. Deze collectieve aanpak zorgt voor meer motivatie, betere afstemming en uiteindelijk voor een onderwijspraktijk waar zowel leerkrachten als leerlingen van profiteren.
FOTO: Nienke Godschalk, Locatieleider IKC Kameleon, Innerwaard
Tijd en balans vinden
Zoals bij elke verandering, was het zoeken naar de juiste balans. “In het begin kostte het veel tijd, maar nu hebben we een ritme dat werkt. We vergaderen om de week, hebben schoolcoaches die het proces begeleiden en betrekken specialisten bij de inhoud.” Nog niet alles loopt perfect, zoals het zelfstandig uitvoeren van bordsessies door leraren. “Maar liever dat, dan mooie bordsessies zonder echte inhoudelijke vooruitgang.”
Een blijvende verandering
Voor De Kameleon is werken aan basisvaardigheden met leerKRACHT geen project, maar een blijvende manier van werken. “We zijn nog lang niet klaar. Maar we zijn wel op weg – samen, doelgericht en met zichtbaar resultaat in de klas.”