Zou je graag meer tijd besteden aan dat wat je echt belangrijk vindt voor jouw leerlingen? Merk je als team dat jullie elk jaar tegen dezelfde energievreters aanlopen? Ervaar je veel werkdruk omdat er zoveel moet? Als het je het gevoel hebt dat je rondom deze vragen nog winst kunt behalen, lees dan deze blog. We reiken je 2 stappen aan waarmee je als team zicht krijgt op waar jullie je tijd aan besteden en je krijgt handvatten om tijd te winnen, zodat jullie meer tijd hebben voor wat er toe doet.
In het onderwijs werken ambitieuze, gedreven mensen. De uitdaging is om voldoende tijd te hebben om met jullie ambities aan de slag te gaan. Want veel mensen in het onderwijs ervaren een hoge werkdruk. Praten over deze werkdruk met collega’s kan opluchten, maar het biedt tegelijkertijd ook geen structurele oplossing. Daar komt nog bij dat het dan vaak gaat over zaken waar je niet zoveel invloed op hebt, zoals het aantal lessen dat je moet geven of het aantal leerlingen per klas. Zelfs als jullie het geluk hebben om meer capaciteit aan te kunnen trekken, bijvoorbeeld uit werkdrukverminderingsgelden, dan zul je merken jullie de extra tijd zomaar weer ingevuld hebben. En dan begin je weer bij af. Er gaat pas wat veranderen als jullie zélf keuzes gaan maken in waar je je tijd aan besteedt en op welke manier. Denk aan de organisatie van een themaweek, de manier van toetsen en/of nakijken of de overlegstructuur. Door bewust te kijken naar wat jullie doen en op welke manier, kun je keuzes gaan maken. Gaan we ermee door omdat we het belangrijk vinden, kunnen we ermee stoppen of kunnen we het wellicht voortaan anders aanpakken? Dat geeft energie omdat je het roer in eigen hand neemt én keuzes maakt vanuit wat jullie voor de leerlingen belangrijk vinden.
Hoe pak je dat aan? Onderstaande stappen zet je het beste met je hele team. Want om oplossingen te vinden voor tijdvreters, heb je elkaar nodig om echte oplossingen te vinden. Met name als je besluiten wilt nemen. Want in je eentje beslissen om bijvoorbeeld op een andere manier te gaan toetsen, heeft niet zoveel effect, is verwarrend voor leerlingen en kan onbegrip opleveren bij collega’s. De tijd die vrij komt door steeds efficiënter te werken, kun je vervolgens ook samen besteden aan jullie ambities.