Stel je loopt een school binnen en zonder dat je een medewerker hebt gesproken of een document hebt gelezen, zie je welke kwaliteitsaspecten de school aan het ontwikkelen is én de voortgang ervan. Een droom voor elke kwaliteitsmedewerker of bovenschools directeur en werkelijkheid op scholen die met de leerKRACHT-instrumenten werken. In deze blog laten we zien hoe dat werkt, gekoppeld aan het model dat de PO-raad ontwikkelde om systematisch kwaliteit op scholen te ontwikkelen.
Als kwaliteitsmedewerker en/of bovenschools directeur sta je voor de uitdaging om scholen te ondersteunen bij het bewaken en het verbeteren van de onderwijskwaliteit en de bijbehorende verantwoording. Tegelijkertijd heeft de Inspectie sinds 2017 in het toezichtkader opgenomen dat er op scholen sprake moet zijn van een ‘verbetercultuur’. En daarmee hebben we direct een antwoord op de genoemde uitdaging: ondersteun scholen bij het werken aan de onderwijskwaliteit door het creëren van een verbetercultuur! Daaruit volgt vanzelf het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Dat blijkt ook uit onderzoek van McKinsey: ‘How the worlds most improved schoolsystems keep getting better’. Daarbij, je geeft scholen op deze manier ook het gewenste eigenaarschap voor de ontwikkelingen op hun eigen school. Dat motiveert meer dan officiële audits en rapportages. Interessant om te vermelden: ook de Onderwijsinspectie zelf werkt met de leerKRACHT-instrumenten om een cultuur te creëren van ‘elke dag samen een beetje beter’. Lees de ervaringen in het interview met Rutger Meijer, directeur PO van de Inspectie. Hieronder laten we zien welke leerKRACHT-instrumenten je kunt inzetten, gekoppeld aan het model van de PO-raad over regie op onderwijskwaliteit.
Model PO-raad uitgevoerd met leerKRACHT-instrumenten
Samen met de PO-raad hebben we nagedacht op welke manier we kwaliteitsmedewerker en bovenschools directeuren kunnen ondersteunen. Daarbij werd al snel duidelijk dat je de elementen uit het model ‘Regie op Onderwijskwaliteit’ van de PO-raad tot uitvoer kunt brengen met de instrumenten van leerKRACHT. Het gaat dan om de elementen Definiëren, Zicht hebben, Werken aan en Verantwoording. We zoomen er hieronder verder op in.