Als bestuurder ben je ambitieus, je wilt zorgen voor steeds beter onderwijs op jouw scholen. Tegelijkertijd vragen leraren om meer ruimte en schoolleiders om extra middelen. En spreekt de Onderwijsinspectie je niet alleen aan op onderwijskwaliteit, maar komen ze ook kijken of er op jouw scholen een verbetercultuur is. Van het bestuur tot in de klas. Dat laatste is goed nieuws, want juist met zo’n verbetercultuur kun je stap voor stap werken aan geweldig onderwijs. In deze blog lees je 7 stappen die jij kunt zetten op weg naar zo’n cultuur van ‘Elke dag samen een beetje beter’.
Een verbetercultuur is niet nieuw. Als je gaat kijken naar landen en regio’s waar het onderwijs kwalitatief hoog scoort - zoals Ontario, Massachusetts, Finland, Singapore en Estland - dan zie je scholen met zo'n cultuur. En in steeds meer Nederlandse bedrijven en ziekenhuizen werkt dit net zo. Daar heet deze manier van werken 'Lean' of 'Agile-Scrum'. Het is een beproefde manier van werken. Sinds 2012 ondersteunt stichting leerKRACHT scholen om ook zo’n verbetercultuur te creëren. Hierbij leren leraren van elkaar en verbeteren samen het onderwijs. Ondersteund door hun schoolleider. En betrekken zij alle leerlingen op school bij het verbeteren van lessen.
De impact die scholen daarmee bereiken is zó groot dat na de start met 15 scholen er ondertussen zo’n 1000 middelbare scholen, basisscholen, mbo-opleidingen en lerarenopleidingen met de methodiek van stichting leerKRACHT werken. Daarnaast zijn tientallen teams van de Onderwijsinspectie en het Ministerie van OCW met leerKRACHT gestart.
Elke dag samen een beetje beter
Het creëren van zo'n verbetercultuur is niet eenvoudig en vraagt om actieve ondersteuning van schoolleiders door hun bestuurders, opleidingsmanagers en bovenschoolse directeuren. De vraag is dus: ‘Hoe doe je dat?’ We beschrijven hieronder 7 stappen. Met stap 1 tot en met 4 kun je vandaag nog aan de slag. Stappen 5 tot en met 7 zijn vervolgstappen.