Wij zoeken een expertcoach voor het leerKRACHT-programma en het Groeikracht-programma, woonachtig in Zeeland voor 16 uur per week

Voor de versterking van ons team in Zuid (met name in het gebied Zeeland en West-Brabant) 

Groeikracht leerKRACHT

Wat is een expertcoach? Hoe leg jij aan je vrienden en familie uit wat je doet?

“Samen met leraren en schoolleiders werk ik aan het ontwikkelen van een verbeter- en onderzoekscultuur. Samen met collega’s bieden we leraren en schoolleiders tijd, kennis en kunde, zodat zij als team bottom-up kunnen werken aan onderwijsverbeteringen. Het gaat hierbij om beter onderwijs, betrokken leerlingen/studenten en werkplezier. Dit doe ik voor zowel het leerKRACHT-programma als het Groeikracht-programma.

Wat je doet

  • 65% – werk je op een aantal ‘eigen’ scholen met schoolleiders en leraren aan het creëren van een cultuur van ‘elke dag samen een beetje beter’ en daarmee beter onderwijs.
  • 15% – organiseer je met mede-expertcoaches in de regio fora, waar deelnemende scholen elkaar ontmoeten, successen vieren, ervaringen delen en problemen oplossen.
  • 10% – optimaliseer je met mede-expertcoaches de aanpak steeds verder en leer je van en met elkaar.
  • 10% – enthousiasmeer je scholen om met een onderzoeks- en verbetercultuur te starten.

Zo ziet een typische week eruit

Maandag: Om 9 uur is het tijd voor de wekelijkse call met je collega’s in de regio. Tijdens de call vertellen we over mooie resultaten op onze scholen, maar ook waar we elkaars hulp nodig hebben. De rest van de ochtend doe je andere dingen en bereid je een afspraak bij de Anne Frank School voor waar je die middag na schooltijd naar toe gaat. Daarvoor log je in op de online academie. Je downloadt de facilitator notes voor de werksessie die je daar gaat doen en bekijkt het bijbehorende filmpje. Op de Anne Frank heb je afgesproken met twee schoolleiders en twee leraren die de interne coaches van de school zijn. Zij spelen een belangrijke rol bij de start van leerKRACHT of Groeikracht in de school. Je praat eerst over waar ze staan: wat gaat er goed en waar is nog werk aan de winkel? Zij gaan over twee weken – op de startdag met het hele team – een leerlingenarena organiseren. Daarbij luistert het hele lerarenteam toe terwijl leerlingen hun ervaringen met het onderwijs delen. Je gaat de arena met hen voorbereiden. Met de materialen die je meebracht loop je alle stappen door, geef je antwoord op vragen en help je hen het voorbereidende werk te verdelen.

Dinsdag: In de ochtend ga je aan de slag met een collega expertcoach om een bijeenkomst voor te bereiden. Jullie hebben bij haar thuis afgesproken. Jullie pakken de materialen erbij die het Centrale Team al klaar heeft gezet op het platform. De vraag is nu “is dit wat de scholen in onze regio nodig hebben en wat moeten we aanpassen?” Dat is al snel duidelijk. Jullie passen de opzet aan jullie wensen aan en spreken af dat je collega de uitnodiging uitstuurt aan de scholen in jullie regio. ‘s Middags heb je een online sessie met een schoolleider op een van je scholen. Ze heeft wat vragen en wil graag even met je sparren over hoe ze omgaat met weerstand in het team. Daarna bezoek je de Regenboog school. Een PO school die al even werkt met een verbeter- en onderzoekscultuur. Vanmiddag doe je een retrospective met ze om te kijken waar ze staan en bepalen jullie samen de vervolgstappen.

Woensdag en donderdag: vandaag werk je aan dingen buiten Stichting leerKRACHT/Groeikracht.

Vrijdag: ’s morgens ga je naar een MBO-college voor een informatiegesprek. Ze willen graag geïnformeerd worden over wat leerKRACHT voor hun school zou kunnen betekenen. Je wilt ze graag enthousiasmeren zodat ze zich inschrijven voor een programma, maar bent ook kritisch om vast te stellen of het programma op deze school een succes kan worden.

Hoe jij je afspraken inplant, bepaal je zelf. Vaak bezoek je scholen na schooltijd. Hou er rekening mee dat de 16 uur per week een gemiddelde is en dat sommige weken drukker zijn dan andere. Niet elke week zal het je lukken om alle afspraken op 2 vaste dagen te plannen. Regelmatig zal je de uren verspreiden over de hele week. Enige flexibiliteit in je agenda is nodig.

Wie zijn wij?

  • Groeikracht is één van de vier pijlers van Ontwikkelkracht, een programma dat met middelen uit het Nationaal Groeifonds investeert in het lerend vermogen van het onderwijs. Dit programma wordt namens de initiatiefnemers uitgevoerd door CAOP en Stichting leerKRACHT.
  • Stichting leerKRACHT is een goede doelen stichting, die het Nederlands onderwijs wil verbeteren en kansenongelijkheid écht wil aanpakken
  • Beide programma’s creëren op duizenden scholen een cultuur waarbij leraren en leidinggevenden samen met hun leerlingen het onderwijs verbeteren.
  • Zo leidt samenwerken op school tot beter onderwijs, betrokken leerlingen en meer werkplezier voor leraren.

Dit regelen we voor je:

  • Een groep van gelijkgestemde expertcoaches in jouw regio, waar je ervaringen mee uitwisselt, elkaar helpt en inspireert om zo nog meer impact te bereiken op school.
  • Ondersteuning door het centrale team van leerKRACHT en het kernteam van Groeikracht, die je administratieve zaken uit handen nemen en de kwaliteit bewaken.
  • Een veranderaanpak die bewezen effectief is, waar je van kunt vertrekken en die jij aanpast bij wat nodig is op jouw scholen.
  • Een enorme inzet op social media, die het enthousiasmeren van nieuwe scholen makkelijker maakt en deelnemende scholen inspireert.

Ben jij dit?

  • Je hebt een passie om onderwijskwaliteit te helpen verbeteren.
  • Je hebt 5 jaar of meer relevante werkervaring in onderwijs en/of lean/agile werken.
  • Je vindt het prettig methodisch te werken, maar wijkt af waar jij denkt dat dat nodig is.
  • Je bent doelgericht, het gaat je om de impact op school.
  • Je bent een echte zelfstarter. Je bent proactief en neemt initiatief. Ook ben je onderdeel van verschillende teams met collega’s. Je bent een kei in samenwerken. Van en met elkaar leren, is voor jou een vanzelfsprekendheid.
  • Je kan anderen uitdagen en enthousiasmeren, zodat zij met continu verbeteren aan de slag willen.
  • Je hebt aantoonbare verander-, trainings- en coachervaring op verschillende niveaus en ook digitaal.
  • Je houdt van afwisselend werk en vindt reizen geen probleem.
  • Je bent woonachtig in Zeeland.
  • Je bent 1 dag per week beschikbaar voor de zomervakantie (in deze periode werken we je in) – en na de zomervakantie minimaal 2 dagen per week. Uitbreiding tot 2,5 dag per week is eventueel mogelijk.

Waarom zou je met ons willen werken? Wij bieden:

  • Betekenisvol werk, waar jij merkt dat wat jij doet het verschil maakt voor duizenden leerlingen en hun scholen.
  • Een klein, gepassioneerd team dat elke dag zoekt naar verbetering en elkaar helpt.
  • Ruimte om zelf vorm te geven aan wat jij doet op school en steeds nieuwe dingen te leren.
  • Een opdracht als ZZP’er voor 16 uur per week, die we voor een heel schooljaar afspreken. Een vergoeding die hoort bij een goede doelen stichting (472,40 bruto per dag).
  • Je kunt je tijd grotendeels zelf inplannen.
  • Een team dat graag een afspiegeling van de samenleving is en waarbinnen verschillende perspectieven en achtergronden vertegenwoordigd zijn.

Spreekt dit profiel je aan?

Ben jij de expertcoach die we zoeken? Heb jij een passie voor het verbeteren van ons onderwijs? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons en stuur je motivatiebrief en CV naar: miekebogaerts@stichting-leerkracht.nl

Reageren kan tot en met vrijdag 17 mei.

De gesprekken vinden plaats op 28 mei tussen 9 en 14 u op een locatie in West-Brabant. Hou er rekening mee dat je kort van tevoren hoort of je hiervoor wordt uitgenodigd.

Vragen of meer weten? Neem gerust contact op met Mieke Bogaerts, expertcoach Zuid, miekebogaerts@stichting-leerkracht.nl.