Een voor de hand liggende suggestie is om mentoren en/of slb-ers in te zetten om de Stem van de Leerling te horen. Zij kunnen hierover met hun klas in gesprek gaan in drie stappen. Leg deze drie stappen ook uit aan de leerlingen en geef direct aan op welke manier jij en je collega’s aan de slag gaan met hun input.
Stap 1: Organiseer een ‘retro’
Voordat je in gesprek kan over wat de nieuwe invulling van het onderwijs wordt, is het goed om eerst terug te kijken op de afgelopen periode van afstandsonderwijs. Dit kun je doen door met leerlingen een online ‘retrospective’ te houden. De simpelste vorm: open een digitaal document waar alle leerlingen op kunnen bijdragen. Vraag leerlingen input te geven op drie vragen: wat werkte goed, wat werkte een beetje en wat werkte niet bij afstandsonderwijs? Leerlingen vullen dit van te voren in en tijdens een videocall ga je hierover in gesprek. We schreven hier eerder een blog over met meer uitleg.
Tip: cluster voor de videocall de input en ga tijdens de videocall in op de inbreng die nadere toelichting behoeft (laat leerlingen hun naam bij de inbreng zetten). Beperk de tijd, bijvoorbeeld maximaal 30 minuten.
Stap 2: Brainstorm over oplossingen
Nadat je het net hebt opgehaald bij stap 1, kun je samen nadenken over hoe jullie vorm kunnen geven aan het onderwijs in de nieuwe situatie. Geef vooraf de kaders mee die op dat moment bekend zijn vanuit de overheid. Wat mag/kan wel, wat mag niet?
Vraag leerlingen om vanuit dat kader en met de geleerde lessen vanuit de retro van stap 1, aan te geven hoe zij het voor zich zien. Halve klassen? Ochtend- en middaggroep? Alleen voor uitleg naar school? Of juist voor verwerking van de stof? Inschrijven voor lessen met een maximum? Welke vakken voorrang? Et cetera. Het is handig om een aantal vragen mee te geven waar jullie als team graag input op willen hebben. Geef daarnaast de ruimte om losse ideeën aan te dragen.
De brainstorm kun je organiseren zoals je bij de retro hebt gedaan: van te voren inbreng laten geven via een digitaal bestand en in een videocall inzoomen op een aantal aspecten voor verheldering.
Tip: vraag alle leerlingen om digitaal input te geven maar voer de videocall met maximaal 8 leerlingen. Dat bevordert het gesprek. Wij noemen dit een ‘leerlingarena’. Nodig andere leraren uit om mee te luisteren (niet meepraten).
Stap 3: Inventariseer persoonlijke behoeftes van leerlingen
Er kunnen specifieke behoeftes zijn bij leerlingen om allerlei redenen. Geef daarom bij de leerlingen aan dat je deze heel graag hoort. Omdat de drempel om dit ook daadwerkelijk als leerling aan te geven hoog kan liggen, is het raadzaam om alle leerlingen persoonlijk te benaderen en dit te vragen. Op welke manier je dit doet, kun je zelf het beste inschatten.