Waarom successen vieren belangrijk is?

Door Jelle Verwer

Scholen die werken met de leerKRACHT-methodiek vieren successen. Allerlei soorten successen. En dat doen we zelf ook.

  • Een school die een leerlingarena organiseerde en complimenten en ideeën kreeg van de leerlingen;
  • Een veranderforum waarbij mensen geïnspireerd en met nieuwe ideeën terug naar school gingen;
  • Scholen die zich nu al willen inschrijven, zodat ze volgend jaar een vliegende start kunnen maken;

Maar ook:
Ik heb mijn hardloopschoenen weer eens uit de kast gehaald en ze ook nog aangedaan.

Alles waar we als team en individueel trots op zijn, vieren we. Toen ik net bij leerKRACHT kwam werken, was ik er totaal niet aan gewend om elke week successen te benoemen. ‘Is dat niet een beetje overdreven en flauw?’, dacht ik. Maar ondertussen zou ik niet meer zonder kunnen. Het is simpel, snel en het geeft ontzettend veel energie. Als ik op scholen kom, zie ik ook nooit dat het onderdeel successen van het bord verdwenen is. Teams vinden het al snel prettig en dus blijven ze het doen. Volgens mij zijn daar verschillende redenen voor.

1. Er gaat heel veel goed en dat wordt zichtbaar

Teams moeten ook wel eens wennen aan het vieren van successen. ‘Is dat niet overdreven? Ik doe toch gewoon mijn werk?’ krijgen we dan te horen. Of ‘Ik kan niets verzinnen wat afgelopen week een succes was.’ Er zijn echter overal successen te vinden, alleen zien we ze nog niet altijd. Door vragen te stellen en ze vooral niet te groot te maken, worden ze zichtbaar. En dan volgen er al snel meer: Een goed gesprek met een leerling of met een ouder. Een les die je samen met je collega hebt bedacht, waarbij de leerlingen veel geleerd hebben. Positieve feedback op de Open dag, etc.
Eigenlijk gaat er overal gewoon ontzettend veel goed. En het is zonde om daar geen aandacht aan te besteden, want alles wat je aandacht geeft…’.

2. Je kunt er van leren

Het is natuurlijk leuk om successen van anderen te horen, maar dat is niet alles. Bij teams die effectief samenwerken, worden er bijna altijd vragen gesteld over de behaalde successen. ‘Wat was de reden dat het zo’n succes was? Hoe zouden we dit nog meer kunnen inzetten? Hoe moet ik het aanpakken als ik ook zoiets zou willen proberen?’ Op die manier worden successen een bron van informatie en kennis.

3. Successen creëren nieuwe successen

Als je veel bezig bent met wat er niet goed gaat, ben je vaak ontevreden en heb je weinig plezier. Dat is geen goede basis om verder te ontwikkelen. Volgens pyscholoog Mihaly Csikszentimihalyi (van de Flow-theorie) maken mensen zich in de basis vooral zorgen over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Dat kost vooral energie. Zijn onderzoeken tonen aan dat het gelukkig ook anders kan. Wil je in beweging komen? Dan moet je je juist richten op wat er allemaal wel goed gaat. Je richten op wat je belangrijk vindt, doelen stellen en feedback organiseren en ondertussen veel aandacht hebben voor positieve zaken. Zo leidt het ene succes tot het volgende.

Zelf ook successen vieren? Het is geen ‘rocket science’, dus ruim er bij je volgende vergadering of overleg wat tijd voor in en deel je ervaringen met je collega’s. Je zult merken dat het energie geeft.

Veel succes! ;)