Elke school moet aantoonbaar werken aan kwaliteitsverbetering. Ook al is de kwaliteit van het onderwijs op dat moment op orde. Dat is goed nieuws, want behalve dat het onderwijs erdoor blijft verbeteren, geeft het samenwerken aan de onderwijspraktijk leraren veel energie en plezier. Maar hoe creëer je zo’n verbetercultuur? Een manier om op duurzame wijze te werken aan onderwijsverbeteringen, is door de inzet van de leerKRACHT-methodiek. In deze blog lees je waarom een verbetercultuur helpt om het onderwijs te verbeteren en welke rol je als bestuurder daarbij kunt hebben.
Sinds het nieuwe onderzoekskader in 2017 gelanceerd is, gaat de Inspectie niet alleen met de school in gesprek, maar ook met het bestuur. Daarnaast zijn er drie nieuwe inhoudelijke aandachtspunten, we quoten de Inspectie:
- Kwaliteit: “We kijken met name of er sprake is van een verbetercultuur, een gezamenlijk streven om de onderwijskwaliteit niet alleen op voldoende niveau te brengen maar ook duurzaam te verbeteren. Als deze verbetercultuur aanwezig is, ontstaat er ruimte om de onderwijskwaliteit als geheel op een hoger plan te brengen. Binnen onze stimulerende rol willen we daar actief aan bijdragen.”
- Professionaliteit: “We kijken of de schoolleiding en het team gezamenlijk werken aan een voortdurende verbetering van hun professionaliteit.”
- Verbetercultuur: “De uitvoering van de wettelijke eisen rondom kwaliteitszorg vraagt van de school een gezamenlijke inspanning vanuit een verbetercultuur en professionaliteit.”
Mooie thema’s om met scholen over in gesprek te gaan, ook als bestuurder. Maar laten we je eerst meenemen in wat eigenlijk een verbetercultuur is en hoe je die herkent.