Kun je met feedback van leerlingen hun betrokkenheid vergroten?

Dat wilde docent Eric Maas weleens weten. Hij geeft les op het Diamant College, een VMBO-school in Den Haag. Eric ging in een paar simpele stappen met zijn klas aan de slag en merkt dat hij een ‘bonus’ van hen kreeg: niet alleen feedback op zijn lessen, meer betrokken leerlingen, maar ze gingen nog beter opletten ook. Eric is zo enthousiast dat hij elke maand met OnzeLes werkt. Waarom?

Hoe vroeg Eric feedback aan zijn leerlingen?

Dat was best simpel. Hij legde aan zijn leerlingen uit waarom hij graag feedback van hen kreeg en vroeg ze om in groepjes na te denken over de vraag ‘wat zorgt er voor een goede les?’

En daarna ging hij koffiedrinken.

Toen hij terugkwam waren ze al een eind op streek. De verschillende groepjes hadden nagedacht en samen kwamen ze tot één lijst van 10 punten waar de hele klas het mee eens was. Die voerden ze in in de app OnzeLes. Waarna ze gingen stemmen met hun telefoon: wat vindt elke leerling al ‘top’ gaan en wat is een ‘tip’ voor Eric. En wat deed Eric al die tijd? Die zat rustig zijn koffie op te drinken.

Wat was het effect op Eric en op de leerlingen?

Eric kreeg enorm veel feedback op zijn lessen. En hij was blij met de betrokkenheid van zijn klas: ze hadden met hem nagedacht. Maar hij kreeg nog een onverwachte bonus: ‘ze gingen beter opletten in de les’. Niet alleen omdat die lessen leuker en beter werden, maar waarschijnlijk ook omdat ze weleens wilden zien wat Eric met hun ideeën deed. Een mooie bonus!

Hoe ging Eric verder?

In het begin elke week en daarna elke maand vroeg hij zijn leerlingen om weer in OnzeLes in te vullen hoe de lessen gingen. Dat ging veel sneller dan de eerste keer: het lijstje was er immers al. Zo bleef Eric met zijn klas werken aan steeds betere lessen, meer betrokkenheid en plezier in de klas.

Zelf aan de slag met je klas? Ga naar www.OnzeLes.nl en bekijk de instructie- en voorbeeldfilmpjes. Deze app hebben wij als leerKRACHT ontwikkeld en stellen we gratis ter beschikking aan alle leraren en leerlingen in Nederland. Veel plezier ermee!