Ouders: wil je beter onderwijs? 5 manieren om op school te helpen

Door Jaap Versfelt
Veel ouders zijn actief op de school van hun kinderen. Bijvoorbeeld als voorleesmoeder, bij het begeleiden van uitjes of voor het schilderen van speeltoestellen op het schoolplein. Dat is ontzettend fijn voor de school. Maar kun je nog veel meer betekenen als ouder? Kun je iets doen waar de school structureel beter van wordt en waar leraren en leerlingen van profiteren? Waarbij je gebruik maakt van je eigen ervaring? Ja, dat kan. In deze blog staan 5 ideeën waar je morgen mee aan de slag kan.

Voor welke ouders zijn deze 5 ideeën bedoeld?

Voor iedereen die in zijn of haar werk ervaring heeft met LEAN of Agile/Scrum. Ben jij zo’n ouder, dan weet je dat samenwerken met een verbeterbord de onderlinge betrokkenheid in teams vergroot. Dat processen verbeteren rust geeft. En dat het de kwaliteit van je werk verbetert. En wat jij op je werk meemaakt, dat werkt in een school net zo. Met een cultuur van ‘elke dag samen een beetje beter?’ gaan leerlingen met meer plezier naar school, leren zij meer en ervaren hun leraren minder werkdruk en meer lol in teamwerk. Als je hen dat gunt, dan zijn deze 5 ideeën voor jou.

Waar komen deze ideeën vandaan?

Eind december hadden we bij stichting leerKRACHT een bijeenkomst met 90 LEAN en Agile/Scrum experts van bedrijven die ons helpen: TomTom, ING, ABN AMRO Bank N.V., Tata Steel, ANWB, Nationale-Nederlanden, Achmea, HEINEKEN, Philips, ETZ, McKinsey & Company, Philips en Bol.com.
Dit zijn de vijf ideeën:

1. Bied aan om een tijdrovend proces aan te pakken.

Leraren besteden veel van hun tijd aan andere zaken dan lesgeven: nakijken, vergaderen, administratie. Niet omdat ze daar lol in hebben, maar omdat het moet. Jouw ervaring met het verbeteren van processen kan hen helpen. Bied daarom aan om een tijdrovend proces te ‘leanen’. Dat helpt enorm om de werkdruk van leraren te verminderen. En rust verbetert het onderwijs.

2. Organiseer een ouderarena.

Ouders hebben veel ideeën over hoe het onderwijs op school beter kan. Maar, voor je het weet, wordt je gezien als een ‘zeur’. Een ouderarena vindt iedereen leuk om te doen; zowel leraren als ouders. Wat je doet: laat leraren van tevoren de vragen bedenken die de ouders gaan beantwoorden. En organiseer dan de arena, in de gebruikelijke binnen- en buitencirkel: met de ouders in de binnencirkel en de leraren daar omheen.

3. Nodig de school uit voor een bedrijfsbezoek.

We gaan elk jaar met zo’n 1.000 leraren en schoolleiders van leerKRACHT-scholen op bezoek bij bedrijven, om te ervaren wat het effect is van LEAN of Agile/Scrum op werkplezier en kwaliteit. Dat kun je ook zelf. Nodig een paar leraren en de schoolleiding uit bij jou op je werk. Vertel kort iets over jullie manier van verbeteren en neem ze dan mee de werkvloer op. Succes verzekerd.

4. Introduceer het verbeterbord in de Ouderraad of MR.

Als je zelf in de Ouderraad of de MR zit, stel dan voor om in jullie vergaderingen het verbeterbord te gebruiken. Je begint de vergadering dan met een korte ‘stand-up’ en bespreekt de voortgang op jullie doelen en acties. Zo breng je de school op ontspannen wijze in aanraking met de kracht van de ‘stand-up’.

5. Ga samen op bezoek bij een leerKRACHT-school in de buurt.

We zijn op bijna 500 scholen in heel Nederland actief. Met een mix van LEAN en Agile/Scrum aangepast voor het onderwijs. Wil je een school laten ervaren wat dat voor effect heeft op leraren en leerlingen? Ga dan met hen op bezoek. Bekijk op deze kaart welke scholen bij jou in de buurt mee doen met leerKRACHT, en neem contact met ze op, ze vertellen graag hun verhaal.