Met leerKRACHT werk je samen aan nóg beter onderwijs op school en binnen je stichting

Jullie thema’s

De thema’s en doelen waar jullie aan werken, kiezen jullie altijd zelf.

Kennis en onderzoek

Je leert van je collega’s en maakt gebruik van onderzoek.

Tijd voor kwaliteit

Door structureel tijd vrij te maken, zorg je voor duurzame verbetering.

Een hecht team

Samen vorm je een hecht team, waarin je (samen) steeds sterker wordt.

Beter onderwijs. Voor jullie leerlingen. Voor meer werkplezier.

Wil je werken aan verbetering van het onderwijs op jouw school? Maar zit je week vol met lesgeven, vergaderingen en dingen die moeten?

Neem dan samen het heft in handen. Als team bepalen jullie wat je wel en niet doet. Jullie vak staat centraal. Samen werk je aan de lespraktijk.

De leerKRACHT-aanpak

Ontdek de leerKRACHT-aanpak
Onderwijskwaliteit verbeteren

leerKRACHT is gebaseerd op lessen uit de beste onderwijssystemen ter wereld en onderwijsonderzoek in Nederland.

Lees meer
bedrijfsbezoek

Onze aanpak maakt gebruik van ervaringen van bedrijven en ziekenhuizen met een cultuur van continu verbeteren.

Lees meer
Zorg voor een kwaliteitscultuur op school

Met leerKRACHT kun je de basisvaardigheden op jouw school effectief versterken.

Lees meer
onderzoek verbeteren onderwijs

Binnen de leerKRACHT-aanpak is onderwijsonderzoek geïntegreerd.

Lees meer

Meer dan 1.300 scholen raakten enthousiast door verhalen van deelnemende scholen. Zij werken met leerKRACHT.

Bekijk deze scholen

Wil je ook met je collega’s werk maken van beter onderwijs en meer werkplezier?

Met leerKRACHT werk je aan het verbeteren van het onderwijs. Op die manier kan je bijvoorbeeld de basisvaardigheden stap voor stap versterken. Daar hebben je leerlingen profijt van. In een vaste ritmiek werk je samen met je collega’s aan jullie eigen doelen. Je ontwerpt lessen, gaat bij elkaar op bezoek en betrekt de leerlingen. Daarbij maak je gebruik van onderwijsonderzoek en schooldata. Zo word je als team steeds sterker. Niet tijdelijk, maar structureel.

Met leerKRACHT gebruik je onderzoek

Gebruik van

onderwijsonderzoek

onderzoek verbeteren onderwijs

Onderwijsonderzoek is integraal onderdeel van de leerKRACHT-aanpak: Bij het bepalen van jullie ambitie en verbeterthema’s breng je de schoolsituatie in kaart en raadpleeg je relevante bronnen.

Bronnen van

onderwijsonderzoek

Onderwijskwaliteit verbeteren

Bij het gezamenlijk lesontwerp vertaal je de doelen die je met je team stelt in tweetallen naar de dagelijkse lespraktijk. Daarbij gebruik je elkaars expertise en kijk je samen welke handvatten onderwijsonderzoek (zoals Doorloopjes) biedt.

 Ervaringen met

onderwijsonderzoek

doorloopjes op t zand

Hoe het team van ‘t Zand in Utrecht aan de slag ging met Doorloopjes bij het gezamenlijk lesontwerp en wat het hen direct opleverde. Lees meer

Basisvaardigheden

Met leerKRACHT kun je als team werken aan onderwijsthema’s naar eigen keuze, bijvoorbeeld het versterken van basisvaardigheden. Voor die basisvaardigheden bieden we als leerKRACHT een aantal concrete handvatten:

Doelgericht samenwerken

Zorg voor een kwaliteitscultuur op school

Hoe werk je effectief aan het versterken van de basisvaardigheden binnen de onderwijstijd die je hebt? Dat vergt goede keuzes en doelgericht samenwerken. Lees meer

Overzichtsartikelen onderzoek

versterken basisvaardigheden onderwijs

Je kunt gebruik maken van overzichtsartikelen zoals deze over rekenen en begrijpend lezen, om te kiezen voor die aanpassingen in de les die het meeste resultaat opleveren

Masterplan basisvaardigheden

masterplan basisvaardigheden

Het ministerie van Onderwijs lanceerde het Masterplan Basisvaardigheden. Met plannen voor de korte en lange termijn. Op de korte termijn krijgen 500 scholen extra financiële armslag om aan de slag te gaan en de basisvaardigheden op school op een hoger plan te tillen. Hoe zorg je ervoor dat deze financiële injectie leidt tot blijvende verbetering van het onderwijs?

Kennisbank

Zoek je meer diepgang rondom een bepaald aspect van continu verbeteren? Ben je benieuwd hoe je leerKRACHT specifiek kunt inzetten voor een bepaald didactisch concept? Of wat leerKRACHT kan betekenen als je een specifieke rol hebt in het onderwijs zoals IB-er of HR-medewerker?

Neem een kijkje in onze Kennisbank met meer dan 70 artikelen met praktische tips, achtergronden en doorverwijzingen rondom verschillende onderwijsthema’s.

Je kunt hier meer lezen over waarom een verbetercultuur op school de werkdruk vermindert en werkplezier laat toenemen. Maar ook wat een onderzoekscultuur en een leerlingarena zijn en hoe je begrijpend lezen en het rekenonderwijs kan verbeteren op jouw school.

Je vindt leerKRACHT in het…

Primair onderwijs

Meer over primair onderwijs

Voortgezet onderwijs

Meer over voortgezet onderwijs

Beroepsonderwijs

Meer over beroepsonderwijs

Eigenaarschap in alle gelederen bij Daltonbasisschool Waterland: 

“Onze leerlingen zijn betrokken bij hun eigen leerproces”

Daltonbasisschool Waterland heeft onder meer Zelfstandigheid, Vrijheid & Verantwoordelijkheid als kernwaarden. Het bevorderen van eigenaarschap bij leerlingen is daarmee als vanzelf een opdracht. Toch bleef het lastig het leren écht van de leerlingen zelf te laten zijn. 3 jaar geleden is het team met de leerKRACHT-methodiek ook zélf aan eigenaarschap gaan werken. Het leverde verbinding en betrokkenheid op, en een grotere doelgerichtheid. Adjunct-directeur Wendy Sark en Dalton coördinator Wendelien Romijn vertellen hoe ze van daaruit ook het eigenaarschap van leerlingen naar een ander level hebben gebracht.

Om het 10-jarig bestaan van leerKRACHT te vieren publiceren we dit jaar tien verhalen uit het Nederlandse onderwijs, over scholen die elk op hun eigen en unieke manier het verschil maken voor leerlingen: In ons vierde verhaal vertellen Wendelien Romijn en Wendy Sark van Daltonbasisschool Waterland waarom hun leerlingen betrokken zijn bij hun eigen leerproces.

Verhaal werk maken van eigenaarschap
Eigenaarschap OBS Waterland

Wil je meer weten?

Vraag een gesprek aan

Een van onze expertcoaches gaat in gesprek om antwoord te geven op jullie vragen.

Ga met ons in (video) gesprek
webinar

Webinars

Wil jij met jouw onderwijsteam werken aan verbetering van het onderwijs op jouw school?

Volg één van onze gratis webinars

Regionale informatiebijeenkomsten

Handvatten om de onderzoeks- en verbetercultuur op jouw school te versterken.

Bezoek een school in jouw regio

Waarom doet leerKRACHT dit?

Wij zijn een goededoelenstichting die leraren en docenten meer werkplezier en betrokken leerlingen gunt. Dat zij in hechte teams samen met collega’s gaan voor het best mogelijke onderwijs. We weten dat hun vakmanschap de kwaliteit van het onderwijs bepaalt en dat wanneer docenten ván en mét elkaar leren, de leerlingen beter onderwijs krijgen.

We ondersteunen schoolleiders en hun docententeams om een cultuur van ‘elke dag samen een beetje beter’ te creëren. We doen dat met een team van gepassioneerde en ervaren mensen die samen met de scholen een beweging wil creëren waar met plezier gewerkt wordt aan nog beter onderwijs in Nederland.

Meer weten over het verhaal achter leerKRACHT?

Het laatste nieuws

Alle nieuwsartikelen
vacature lead data en digitale ondersteuning

Vacature lead data en digitale ondersteuning

Stichting leerKRACHT zoekt een Lead data en digitale ondersteuning. Heb jij een intrinsieke motivatie om het onderwijs te verbeteren? En wil je werken in een zelfstandig en zelfsturend team? Wij zoeken een lead data en digitale ondersteuning (HBO+) uit de omgeving Utrecht die ons team per direct komt versterken voor vier dagen per week (32 uur, extra uren in overleg).
groeikracht

Groeikracht gaat van start!

Het CAOP en Stichting leerKRACHT zijn samen geselecteerd om Groeikracht te coördineren! Groeikracht is een initiatief van een aantal leraren, schoolleiders, onderwijs- en innovatie-experts om het onderwijs bottom-up te verbeteren en door te ontwikkelen. In het schooljaar 2023-2024 kunnen de eerste schoolteams met ondersteuning vanuit Groeikracht aan de slag met hun eigen ambitieuze plannen. Vanuit de urgentie in de praktijk werken zij dan samen aan nog beter onderwijs voor alle leerlingen.
Eigenaarschap OBS Waterland

Eigenaarschap in alle gelederen bij Daltonbasisschool Waterland

Daltonbasisschool Waterland heeft zelfstandigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid als kernwaarden. Het bevorderen van eigenaarschap bij leerlingen is daarmee als vanzelf een opdracht. Toch bleef het lastig het leren écht van de leerlingen zelf te laten zijn. Adjunct-directeur Wendy Sark en Dalton coördinator Wendelien Romijn vertellen hoe ze nu het eigenaarschap van leerlingen naar een ander level hebben gebracht.
leerKRACHT AD

Terug naar de basis – leerKRACHT in het AD

Nederlandse scholieren scoren gemiddeld slechter op basisvaardigheden. Hoe ingewikkeld is het om leerlingen wél fatsoenlijk te leren rekenen, lezen en schrijven en digitaal vaardig te maken? Lees hier het hele artikel van het Algemeen Dagblad.
© Stichting leerKRACHT | Kwaaijongens, rebels in oplossingen

Wil jij concrete handvatten om de onderzoeks- en verbetercultuur op jouw school te versterken?